Om klinikken

Det norske rehabiliteringssenteret

Dødehavstiftelsen har knyttet det norske behandlingstilbudet til den internasjonale behandlingsklinikken, DMZ Medical Center, lokalisert ved Lot Spa Hotel. Hertil kommer pasienter fra hele verden for behandling.

Siden 2004 har nær 2000 norske pasienter gjennomført 3 ukers intensivt rehabiliteringsprogram ved Dødehavsklinikken. Oppfølging av pasientene etter hjemkomst viser gode langtidsresultater, med bedret funksjonsnivå og livskvalitet, mindre medisinbruk og generelt mindre behov for helsetjenester. Mange kan gjenoppta arbeid, studier eller skolegang. Norske allmennleger henviser i økende grad pasienter til behandling ved Dødehavet.

Opphold på Lot Spa Hotel

Under oppholdet bor vi på Lot Spa Hotel, som ligger i sjøkanten i Ein Bokek ved sørenden av Dødehavet. Klinikken og behandlingsavdelingen ligger i tilslutning til hotellet.

Hotellet, som ble totalrenovert i 2015, er lite og oversiktlig, med et personale og en atmosfære som gjør at vi straks føler oss trygge og godt ivaretatt på alle måter. Mange av de norske deltakerne uttrykker det slik: ”Det er som å komme hjem!”

Alle rommene har balkong med utsikt enten mot Jordan og Dødehavet i øst eller ørkenfjellene i vest. Det er selvfølgelig eget bad med dusj, badekar, toalett og aircondition på alle rom. Det er rimelig å ringe hjem fra telefonen på rommet. Rommene har satellitt-tv og gratis, trådløs internettforbindelse. Sengetøyet er av 100 % bomull i fineste kvalitet. Du kan lage kaffe og te på rommet, som også har eget kjøleskap og safe.

Hotellet har egen privat badestrand med badevakt og livredder, solparasoller og solsenger. I hagen ligger svømmebassenget, der vi har daglig vanngymnastikk og trening. Det er også gode muligheter for egentrening. Treningsstudio, med ulike apparater for styrke- og kondisjonstrening og egen treningsinstruktør, finner vi i behandlingsavdelingen. Her er det også frisør og hud- og fotpleier.

Lot Hotel er kjent for sitt internasjonale kjøkken med helsebringende kosthold. Hele 95 prosent av maten er produsert på hotellet, alt hjemmelaget fra grunnen av og med kun de beste råvarer. Kjøkkenet har eget bakeri. All mat oppbevares og tilberedes strengt hygienisk. Til frokost og middag forsyner vi oss av en overveldende buffet i spisesalen: kald- og varmretter, og et stort utvalg av salater, grønnsaker og frukt.

Lunsj spiser vi i restauranten ved svømmebassenget. Her kan vi innta mellommat til en billig penge, enten innen- eller utendørs. Du kan velge mellom suppe, brød og salater, kylling, fisk, hamburger eller frukt.

Vi har adgang til eget vaskerom og strykejern i underetasjen, men vi kan også levere tøyet til vaskeservice ved hotellet.

I underetasjen finner vi innholdsrik butikk med alt vi trenger, fra badedrakt og badesko, til tannkrem, postkort og frimerker.

Hagen er vakker, med trær, blomster og fugler, og avskjermede områder for ro og hvile. Vi kan spille tennis, bordtennis eller volleyball på egne baner i hagen. På gressplenen mot sjøen har vi gymnastikk og gruppetrening hver morgen.

De sosiale kveldssamlingene med sang, musikk, historie og kultur er populære. Piano og gitarer står til vår disposisjon. Enkelte kvelder viser vi historiske og kulturelle filmer i kinosalen, Cinemateket, i underetasjen.

Utflukter

Lørdag er sabbat og hviledag. Da kan vi enten slappe av på hotellet eller være med gruppen på utflukt. Historiske og kulturelle opplevelser fremmer samhold og helse.

Dødehavet danner den naturlige grensen mellom Kongeriket Jordan og Israel. Dødehavet omkranses av Judea-fjellene i vest, Jordan med Moabs fjell i øst, Jordandalen og Genesaretsjøen i nord og Negev-ørkenen og Rødehavet i sør.

Ved Dødehavet befinner vi oss på historisk grunn. I dette området mener man at byene Sodoma og Gomorra lå. Femten minutters kjøretur fra Ein Bokek kan vi ta taubanen opp til fjellklippen Masada, der kong Herodes bygget sitt vinterpalass, og der selotene, en liten jødisk gruppering, mange år senere utkjempet den siste motstandskampen mot romerne, i årene 69-72 e.Kr. Litt lenger nord kan vi ta på turskoene og tråkke oss gjennom Ein Gedi, en oase med rikt plante- og dyreliv midt i ørkenen, der vi også finner Davidsfossen. I nordenden av Dødehavet, på veien til Jerusalem, stopper vi i Qumran. Her er de 11 hulene hvor en gjetergutt fant krukkene med Dødehavsrullene, som viste seg å være restene etter et jødisk bibliotek på mer enn 800 pergamentruller. Det er ulike oppfatninger om hva ruinene i Qumran representerer. Det hevdes at vi her finner restene etter bosetningen til esseer-samfunnet. I Qumran er det et innholdsrikt handlesenter, med suvenirer, kremer, smykker, klær og bøker.

Neot HaKikar er navnet på et jordbrukskooperativ i sørenden av Dødehavet, der de gjennom iherdig forskning og med moderne teknologi har blitt i stand til å dyrke frukter og grønnsaker direkte i den salte ørkensanden.

Heldagsturen til Jerusalem er innholdsrik. Byen, som er hellig for de tre store monoteistiske religionene, er et konglomerat av folkeslag, hudfarger, språk og religioner. Her kan vi besøke HaKotel, “Klagemuren”, som er jødenes aller helligste sted, med restene av støttemuren som kong Herodes bygget rundt Tempelplassen. Eller vi kan besøke Klippedomen, som er muslimenes helligdom. En handlerunde i de arabiske basarene er en spennende opplevelse. Oljeberget, Getsemane-hagen og Golgata er det mange som husker igjen fra bibelhistorien.